Nieuwsbrief Landerij de Park

11-04-2018 13:30
De nieuwsbrief is het beste te lezen in de browser.......

View this email in your browser

Voorjaarsnieuwsbrief, april 2018
In deze nieuwsbrief:

 • 22 april Vier het Voorjaar op Landerij De Park!
 • Word donateur
 • Activiteiten op Landerij De Park
 • Wisseling bestuur
 • Help mee
 • Meer activiteiten

Met vrolijke voorjaarsgroet,
Team PR  Landerij De Park
(Stichting Boerderij Lingezegen)
 
                                    
 
Zondag 22 april Vier het Voorjaar op Landerij De Park!
Geniet van 12.00 - 17.00 uur van een gezellig programma!

In deze nieuwsbrief zal het de lezer opvallen dat iedereen behoorlijk uitgedaagd werd door de forse kou in het voorjaar. We keken dan ook reikhalzend uit naar een warm lentezonnetje. En fijn: de eerste warme dagen zijn er inmiddels geweest en het voorjaar barst los! Alle reden dus om een gezellige voorjaarsdag te gaan vieren op Landerij De Park!

Op zondag 22 april ben je van 12.00 - 17.00 uur van harte welkom voor 'Vier het  Voorjaar!'
De vrijwilligers en de partners van Landerij De Park zorgen op verschillende plaatsen op het terrein voor leuke (kinder-) activiteiten die te maken hebben met het voorjaar. Wie weet zijn dan wel de jonge geitjes geboren!.
Maar je kunt ook van alles ontdekken over afval en de kringloop in de natuur, bijvoorbeeld bij de stoere speurtocht over het struinpad. In de tuin wordt natuurlijk gezaaid en bij de Kikkerkoning en in de Lingemobiel maak je iets moois van afval en natuurlijke materialen. En misschien kun je de bijenkoningin vinden?  
Kortom, het is weer een echt voorjaarsfeest bij Landerij De Park.

De toegang is �� 2 euro per volwassene, kinderen en Gelrepashouders hebben gratis toegang.
Kijk voor het uitgebreide programma en de laatste wijzigingen op landerijdepark.nl
 

 
Word ook donateur!

Wat lang niet iedereen weet: Landerij De Park drijft op een grote groep vrijwilligers. Zij houden dag in dag uit ons mooie centrum draaiende. Maar naast al die vrijwillige inzet, hebben we natuurlijk domweg ook geld nodig om de boel draaiende te houden. Donateurs zijn dus voor Landerij De Park letterlijk van levensbelang!

                 
 
Voor nog geen �� 0,50 per week help je mee ons mooie centrum in stand te houden en kun je ons blijven bezoeken, zo vaak als je wilt. Draag je ook een steentje bij?  Kijk dan hier hoe je ook donateur kunt worden.
 
Er wordt hard gewerkt aan Landerij De Park

Op Landerij De Park zijn verschillende teams vrijwilligers werkzaam. Graag geven wij hieronder een indruk van wat zij de afgelopen periode allemaal aan werk hebben verzet. Denk je bij het lezen hiervan: het lijkt me leuk om mee te werken in ����n van die teams, laat ons dat dan weten. We kunnen ieders inzet goed gebruiken! 
 
De Tuin

Eind februari zijn we voor het eerst dit jaar met team tuin bij elkaar geweest om alles een beetje op te starten. Een aantal mensen van ons team heeft de eerste zaden mee naar huis genomen om daar te laten kiemen. Altijd spannend  of dat gaat lukken!

    

Inmiddels zijn de uitgekomen plantjes in de kas verspeend naar een grotere pot om verder te kunnen groeien. Tot ze een vaste bestemming op de tuin of in de kas krijgen. En zo gaat het door, tot het buiten zo aangenaam wordt dat we ook direct in de volle grond gaan zaaien. Hopelijk de komende weken!

    

Een paar zaken, waar we blij mee zijn :
. de uitbreiding van team tuin
. het ophangsysteem voor de gereedschappen (met dank aan het klusteam!)
. de stap die is gezet in de verwerking van tuin- en keukenafval en (soms) mest van de kinderboerderij in de compostbakken - om later weer te gaan gebruiken in de kas en op de tuin. Een mooie natuurlijke kringloop !
Allemaal stapjes die het werken aangenamer en het ontvangen van gasten leuker maken. Zo hebben we voor de komende maanden al weer verschillende bezoeken van schoolgroepen op de agenda staan.
Er komen weer mooie tijden aan!
 
 
Bijenstal

Het weer dit jaar is raar en wisselvallig. Eerst is het ver onder nul graden en binnen 24 uur is het lente met temperaturen in de dubbele cijfers. En nog geen week later ligt er sneeuw in Nederland. Erg veel veranderingen voor de bijenvolken.Wat gebeurt er dan in de bijenkast? Onder nul graden zitten de bijen op de wintertros elkaar warm te houden. Binnen 24 uur is het boven de tien graden en gaat de koningin eitjes leggen. Een week later is het weer flink kouder en het volk moet nu zichzelf en het broed warm houden. In deze periode betekent dat het volk veel voedsel gebruikt. Dus het moet nu snel warmer worden, zodat de bijen voedsel kunnen zoeken. Als de temperatuur weer in de dubbele cijfers komt, gaan de bijen op zoek naar stuifmeel, wat belangrijk is voor de nieuwe broed in de kast. Krokussen en sneeuwklokjes zijn de eerste bloemen waar ze op gaan vliegen, daarna volgen andere planten als die in bloei komen te staan.

            

Boven de tien graden vliegen de bijen volop. De imkers van Landerij De Park hebben gezien dat alle bijenvolken goed de winter hebben overleefd. Om het precies vast te stellen moeten wij een voorjaarsinspectie houden bij de bijenkasten. De imkers openen dan de kasten om te zien hoe de volken erbij staan. Zit er genoeg voedsel in de kasten? Is de koningin goed aan de leg? Komt er stuifmeel binnen? Dit zijn allemaal indicatoren om te kijken of de bijenvolken gezond zijn.

Hopelijk staan de appel-, peren- en kersen boomgaarden snel in bloei en kunnen de bijen hun werk doen waar zij het beste in zijn: het bestuiven van de gewassen en het ophalen van de voorjaarshoning. Als er genoeg honing in de kasten zit, kunnen wij weer Landerij De Park honing maken!
 
 
Kinderboerderij

De vorstperiode in het vroege voorjaar bezorgde ons een hoop extra werk. Regelmatig moesten we de watertoevoer afsluiten omdat anders de leidingen zouden bevriezen. Soms moest dat zelfs overdag omdat het zo koud was. Het drinkwater van de dieren bevroor natuurlijk ook elke keer, dus dat moest dan weer vervangen worden.

De dieren kunnen best tegen die kou, maar voor de vrijwilligers was het toch wel bikkelen. Petje af dus voor deze stoere club!

      

In de nok van het dak van de kinderboerderij zat nog de oude lichtstraat. Deze was erg vies en liet regen en sneeuw naar binnen komen. Daarom is er in de afgelopen periode een nieuwe, doorzichtige nok voor in de plaats gekomen waardoor me veel meer licht binnen hebben en het nu ook droog blijft. We zijn er blij mee!

Een paar vrolijke voorjaarsnieuwtjes: sinds het Paasweekend hebben we weer jonge kuikentjes, ditmaal van het ras zijdehoender en onze twee oudste geiten (Nina en Indy) zijn drachtig. We hopen dat ze half april jonge geitjes krijgen.
Houd onze Facebookpagina in de gaten: zodra de geitjes geboren zijn, zullen we dat daar melden.

 
Onderhoud en bouw

Vrijdag = Klusdag

Werk aan de Pakschuur
Om het voor de gebruikers van de Pakschuur wat aangenamer te maken is deze in maart tochtvrij gemaakt. Van onder tot boven zijn de kieren gedicht. Verder zijn in de nok de balken verstevigd ter voorbereiding van de zonnepanelen die deze zomer op het dak komen.  Voor het uitvoeren is een week lang een steiger gehuurd. Met inzet van velen is de klus in een week geklaard.


 
Natuurspeelplaats en wilgentenenhut
De natuurspeelplaats met De Bouwerij zijn opgeruimd, De grootste klus was het schoon maken van de wadi��s. De opruimers hebben ervaren dat het een heerlijke plek is voor de kinderen om er hun eigen natuur te beleven��
Bij de kinderactiviteiten op de eerste woensdag van de maand hebben de kinderen gewerkt aan een mooie nieuwe wilgentenenhut op het grasveld.


 
NL Doet groot succes
Dit jaar heeft organiseerde ons team klussen voor de landelijke NL Doet dag op 10 maart. Voor deze dag hadden zich 25 vrijwilligers aangemeld en met de 10 eigen vrijwilligers is er hard gewerkt om De Landerij weer klaar te maken voor het nieuwe seizoen. In het Labyrint en de moestuin werden struiken geplant, de vlechtheggen en afscheidingen in de natuurspeelplaats zijn hersteld en in de kinderboerderij zijn een uitloop gemaakt voor de kuikens en een goot voor betere afvoer van het water. In de moestuin is een start gemaakt met het zaaien.
De leerlingen die meededen hebben een warm applaus gekregen voor hun tomeloze inzet, waarvoor ze aan het begin zijn uitgedaagd!!!!

De zandbak is voorzien van nieuw zand. We bedanken K3 Delta die het zand als sponsoring geleverd heeft.


 
 
Natuur- en Milieu Educatie

Op 9 maart zijn wij het seizoen weer gestart met onze eerste excursie van dit jaar voor groep 5/6 van De Klimboom uit Heteren.
Samen met de NME-schoolgidsen hebben wij er weer een leerzame en ontdekkende ochtend van gemaakt.
Met kaart en kompas gingen de kinderen in de omgeving op pad.
 
De boomfeestdag op 14 maart was een succes. We gingen aan de slag samen met groep 7 en meester Jeroen van basisschool SamSam uit Oosterhout.

  

Na aankomst op Landerij De Park en uitleg in de Pakschuur stapte iedereen weer op de fiets naar de Santackergaard in Park Lingezegen. Het was een extra bijzonder uitstapje omdat vorig jaar deze school ook al de haag had geplant die de Santackergaard omzoomt. Natuurlijk kun je niet alles laten zien wat er nu groeit in het nog jonge bloemen- en voedselbos, want het was nog echt winters. Maar er kon wel volop geplant en gezaaid worden: bollen van gladiolen en uitgebloeide sneeuwklokjes en ook nog aardperen.

Bij de wilgenstaken die weer kunnen uitgroeien hebben we kapucijners gezaaid, ook daar komen straks weer bloemen en zaden uit. Daarnaast hebben we nog een bloemenmengsel gezaaid dat de grond rijp kan maken, met mooie kleuren als het paars van de Phacelia.

 
Wisseling in het bestuur
In het bestuur van Stichting Boerderij Lingezegen heeft een wisseling plaats gevonden.
Jan Westenbroek heeft het bestuur verlaten. Dank voor alle inzet, Jan!
Jouke Fridsma is tot het bestuur toegetreden. We wensen hem veel succes en plezier bij Landerij De Park!
 


Help mee


Je kunt op meerdere manieren meehelpen om Landerij De Park een prachtige plek te houden:
 • Als donateur
  Een organisatie als Landerij De Park valt of staat bij het hebben van donateurs. Zij zijn broodnodig om alles in stand te houden. Donateur word je al voor slechts �� 25 per jaar. Een relatief laag bedrag waarmee je het hele jaar door gratis met je (klein)kinderen terecht kunt in een fantastische natuurspeelplek! Meer informatie vind je op onze website.
   
 • Als vrijwilliger
  We zijn op dit moment op zoek naar:
  - een assistent-beheerder voor de kinderboerderij voor enkele dagdelen (van 11.30-17.00 uur) per week, wisselend ook in het weekend.
  - versterking van het bijenteam; weet je al het een en ander over bijenhouden of wil je je daar mee bezig gaan houden en vind je het leuk om bezoekers te woord te staan? Dan is er ruimte bij het bijenteam!
  - activiteitenbegeleiders: iemand die het leuk vindt om - bij goed weer - eens in de 14 dagen op zaterdagmiddag het broodjes bakken bij het kampvuur te begeleiden (inclusief inkoop en voorbereiding) en
  iemand die in het weekend of op woensdagmiddag bij mooi weer het bootjes varen wil begeleiden
Belangstelling? Stuur een mail naar: vrijwilligers@landerijdepark.nl of kom naar de eerstvolgende vrijwilligersvoorlichting. Deze wordt aangekondigd op onze website.
 
Openingstijden

DROOM! De Landerij is dagelijks geopend van 10.00 - 17.00 uur.  Op zaterdag en zondag van 10.00 - 18.00 uur
Je kunt er terecht voor o.a. heerlijke koffie met huisgebakken appeltaart. Ook kun je er goed lunchen.


De Kinderboerderij is dagelijks geopend van 12.00 uur - 17.00 uur.

 
 

Meer activiteiten

In de loop van het seizoen is er van alles te doen op Landerij De Park.  
Kijk daarvoor op de website onder het kopje 'Activiteiten in de natuur'. Er verschijnt regelmatig nieuwe informatie.
Ook kun je ons volgen via Facebook, Twitter en Instagram.

 
Klik hier en word n�� donateur van Stichting Boerderij Lingezegen en help daarmee Landerij De Park in stand houden. Bedankt!
 
Copyright �� 2017: Landerij De Park, All rights reserved.
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u vrijwilliger of relatie bent van Stichting Boerderij Lingezegen of omdat u zichzelf aanmeldde voor de nieuwsbrief van Landerij De Park. Deze nieuwsbrief verschijnt ca. 4 x per jaar.

Ons adres is:
Landerij De Park
De Park 12
Elst, Gld 6661 NW
Netherlands

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by MailChimp